Einde schooljaar

Gepubliceerd op 29 juni 2024 om 14:49

Het eind van het schooljaar is net topsport!

Het eind van het schooljaar is in zicht. Over een week geniet Zuid-Nederland van een welverdiende vakantie.

Een schooljaar kent pieken en dalen, wat betreft de drukte. Het eind van het schooljaar is misschien wel de hoogste piek. Leerkrachten hebben het niet alleen druk met afronden (toetsen, rapporten, oudergesprekken, groepsoverdracht, verhuizen van lokaal, opruimen enz.) maar emotioneel gezien ervaren ze vaak ook een enorme druk. Heel het jaar staat in het teken van het bouwen aan een fijne groep, maar aan het eind van het schooljaar schakelt dit over naar afscheid nemen (Adjourning fase).

In die periode is er ook nog de onzekerheid van de formatie voor volgend schooljaar. Hoe gaan we de groepen formeren? Hebben we voldoende mensen om de groepen te bemannen? Van welke collega's gaan we afscheid nemen? Komen er nieuwe collega's bij? Welke groep ga ik krijgen? Past dat wel bij mijn wensen? Hoeveel invloed heb ik eigenlijk op de formatie?

Kortom, het is fysiek en emotioneel gezien pieken aan het eind van het jaar! Het is net topsport!

Een boodschap voor alle leerkrachten: "Relax, het wordt vanzelf vakantie! Geniet van deze laatste schoolweek met je oude vertrouwde klas en geniet daarna van je welverdiende vakantie! Je zult zien dat de bergen waar je nu misschien tegenop kijkt, er na de vakantie een stuk lager uitzien."

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.