Verlangen

Gepubliceerd op 1 juni 2024 om 12:19

Ken je dat? Dat je eigenlijk al heel lang iets wilt, maar je het toch niet doet?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Je wilt al heel lang iets, hebt alles tot in de puntjes uitgezocht, maar als puntje bij paaltje komt doe je het toch niet. De stemmetjes in je hoofd houden je tegen. "Waarom zou ik alles veranderen?" "Ben tevreden met hoe het is." "Weet je wel wat er allemaal mis kan gaan?" 

Een jaar geleden worstelde ik enorm met mijn verlangen. Ik verlangde ernaar om als zelfstandig interim-directeur te gaan werken. Ik kom nu eenmaal het beste uit de verf als ik niet te lang op dezelfde school werk. Al jaren kreeg ik van allerlei mensen om me heen (van opleiders en coaches tot ouders uit de MR) te horen dat interim werk goed bij me zou passen. Zelf was ik daar ook van overtuigd, maar toch hield iets me tegen. Waarom zou je een vaste baan opzeggen en voor onzekerheid kiezen? Wat als ik niet aan werk kan komen? Hoe gaat het dan met mijn huis en gezin? Heb ik wel voldoende kennis en ervaring? Wat komt er allemaal bij kijken? Om mezelf te overtuigen, ben ik met veel collega's gaan praten. Ze gaven stuk voor stuk aan dat ik het gewoon moest doen. Ik stelde mezelf de vraag: "Wat is het ergste dat je kan overkomen als je dit verlangen verwezenlijkt?" Het antwoord op die vraag was eigenlijk niet zo spannend, dan zou ik weer moeten gaan solliciteren.

In juni 2023 hakte ik dan ook de knoop door; ik ga als zelfstandig interim-directeur aan de slag! Op 5 oktober 2023 (Dag van de leerkracht) heb ik mezelf ingeschreven bij de KVK. In november 2023 had ik mijn eerste opdracht binnen. Over een paar weken loopt deze opdracht af.

Dagelijks krijg ik de vraag of ik al een nieuwe opdracht heb voor volgend schooljaar. Direct daarop volgt de vraag of ik dat niet spannend vind. Ja natuurlijk is het spannend! Maar ik zie inmiddels ook wat het me heeft opgeleverd om in het diepe te springen en mijn verlangen te volgen. Ik ga met zoveel meer plezier naar mijn werk. Ik heb enorm veel nieuwe mensen binnen én buiten het onderwijs leren kennen. Ik ben op plaatsen geweest waar ik anders nooit was gekomen en ik heb weer een nieuw verlangen. 

Worstel jij ook met die stemmetjes in je hoofd? Stel jij je verlangens ook steeds uit? Het is niet erg, als je maar een bewuste keuze maakt. Kies je ervoor om je verlangen te verwezenlijken? Ga er dan voor en weet je dat alles gaat veranderen. Kies je ervoor om het niet te doen? Accepteer dan dat alles blijft zoals het nu is. 

Het niet maken van een keuze is in stand houden van hoe het nu is.
(Jobbeke de Jong 2023)

 

Ik ben benieuwd naar jou worsteling met je verlangens. Het zou leuk zijn als je ze hieronder wilt delen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.